Παρασκευή 15 Μαΐου 2015

ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗ 19η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ECONOMIST


Δελτίο τύπου 15/05/2015


ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ ΠΑΝΟΥ ΚΑΜΜΕΝΟΥ ΣΤΗ 19η ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΡΟΓΓΥΛΗΣ ΤΡΑΠΕΖΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ ECONOMIST


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος στη 19η συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με την Ελληνική Κυβέρνηση του Economist απηύθυνε την εξής ομιλία:

«Κύριε Αρχηγέ του Πολεμικού Ναυτικού,
Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων,
Εκπρόσωποι Άμυνας των φίλων συμμαχικών Πρεσβειών στην Ελλάδα,

Κυρίες και κύριοι,
Το σημερινό παγκόσμιο περιβάλλον χαρακτηρίζεται από την επανεμφάνιση παλαιών και την ανάδυση νέων απειλών, με έντονα αποσταθεροποιητικά αποτελέσματα. Η έννοια της «συμβατικής απειλής» έχει διευρυνθεί ώστε να συμπεριλαμβάνει πλέον τόσο τις ασύμμετρες, όσο και τις υβριδικές απειλές. Η τάση της σταδιακής αποδυνάμωσης του Βεστφαλιανού συστήματος της κυριαρχίας του έθνους - κράτους ενισχύεται παγκοσμίως, αλλά έχει και σοβαρούς αντιπάλους.

Σήμερα, το στενά αλληλοσυνδεόμενο περιβάλλον ασφαλείας αντιμετωπίζει μια ποικιλία αλληλένδετων και διαδραστικών απειλών, όπως για παράδειγμα την εμφάνιση «μη κυβερνητικών δρώντων», την αύξηση της τρομοκρατίας, τα κοινωνικά και πολιτικά προβλήματα και τα προβλήματα ασφαλείας που προκαλούνται από την παράνομη μετανάστευση, την ανισότητα στην κατανομή του πλούτου και την οικονομική κρίση.

Η διεθνής πιστωτική και οικονομική κρίση η οποία πλήττει σοβαρά τις παγκόσμιες οικονομίες αποτελεί κρίσιμο παράγοντα αποσταθεροποίησης της παγκόσμιας ασφάλειας.

Την ίδια στιγμή, στο Νότο, οι προσδοκίες για γρήγορο εκδημοκρατισμό απέτυχαν και νέες μορφές απειλών αναδύθηκαν. Οι σχισματικές εντάσεις, οι εθνοτικές και θρησκευτικές συγκρούσεις, η πολιτική πόλωση, οι εύθραυστες και αμφισβητούμενες κρατικές δομές, οι επιθέσεις ακραίων Ισλαμιστών, αποτελούν πλέον καθοριστικό στοιχείο του περιφερειακού περιβάλλοντος.

Η αιματοχυσία και η επίμονη κρίση στη Συρία, σε συνδυασμό με τους δισταγμούς της Διεθνούς Κοινότητας και τα συγκρουόμενα συμφέροντα των χωρών στην ευρύτερη περιοχή, οδήγησαν στη δημιουργία νέων, πιο ριζοσπαστικών πηγών θρησκευτικού και εθνικού φονταμενταλισμού, ο οποίος μπορεί να αποσταθεροποιήσει και να προκαλέσει την κατάρρευση ενός μεγάλου τμήματος της Μέσης Ανατολής, αλλά και της Βόρειας Αφρικής. Στο πλαίσιο αυτό ανησυχούμε ιδιαίτερα για το μέλλον των μειονοτικών κοινοτήτων στο Ιράκ και την παρακείμενη περιοχή, συμπεριλαμβανομένων και των Χριστιανών των οποίων η ύπαρξη απειλείται πλέον ανοιχτά από τον ISIS. Ανησυχούμε ιδιαίτερα για την κατάσταση στη Λιβύη και επιθυμούμε άμεσα τη σταθεροποίηση και την ενδυνάμωση της Αιγύπτου.

Εξαιτίας αυτών των παρατεταμένων συγκρούσεων και κρίσεων, οι Νοτιοανατολικές χώρες αναλαμβάνουν το υπέρογκο και δυσανάλογο βάρος της διαχείρισης των μεγάλων μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών. Όλοι έχουμε στη μνήμη μας αποτρόπαιες εικόνες από ανθρώπινες τραγωδίες με μαζικές απώλειες ανθρώπινων ζωών. Κάθε νύχτα στο Αιγαίο, στα ανατολικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης διεξάγεται μία μάχη για τη διάσωση της ζωής μεταναστών, αλλά και μία μάχη για την αποφυγή εισόδου στη χώρα - και παράλληλα στη Συμμαχία - εξτρεμιστικών στοιχείων που θα χρησιμοποιήσουν τους μετανάστες και τους πρόσφυγες ως προκάλυμμα για να περάσουν στη Δύση.

Λόγω των διαστρεβλώσεων και των κενών στη μεταναστευτική πολιτική και στην πολιτική ασύλου της ΕΕ, η κατάσταση επιδεινώνεται διαρκώς και τείνει να καταστεί τεράστια απειλή για την εθνική, ευρωπαϊκή και περιφερειακή ασφάλεια. Ως τέτοια αντιμετωπίζεται και από τη χώρα μας, δεδομένης και της γεωστρατηγικής θέσης της κλειδί, που την κατατάσσει ως «προπύργιο» ασφαλείας για την ευρύτερη περιοχή.

Επιπλέον, αυτές οι υπάρχουσες μεταναστευτικές οδοί ακολουθούνται επίσης από την απειλητική συνέπεια της δημιουργίας «ξένων μαχητών», ως αποτέλεσμα της εξάπλωσης του εξτρεμισμού. Το φαινόμενο αυτό γίνεται το ίδιο επικίνδυνο, όταν οι μαχητές αυτοί επιστρέφουν στην Ευρώπη και τις υπόλοιπες δυτικές χώρες, φέροντας μαζί τους την πείρα που διαθέτουν στη διεξαγωγή μαχών και απειλών.

Στο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η υιοθέτηση της Στρατηγικής της ΕΕ για τους «ξένους μαχητές» μας παρέχει μία επιχειρησιακή πλατφόρμα για δράση προς αντιμετώπιση αυτού του προβλήματος, με συμμετοχή βασικών εταίρων σε όλη την ευρύτερη περιοχή.

Σε αυτό το σημείο θέλω να τονίσω τη θέση της Ελλάδος σε σχέση με την ανάγκη συνεργασίας των χωρών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης και με τη Ρωσία. Δεν θα πρέπει να ξεχνούμε ότι οι τρομοκράτες που χτύπησαν στο μαραθώνιο της Βοστώνης ήταν Τσετσένοι, από τις ίδιες ομάδες που χτυπούσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, χτυπούσαν και στη Μόσχα. Δεν μπορούμε λοιπόν να αρνούμαστε συνεχώς τη συνεργασία, έστω και για την ανταλλαγή πληροφοριών, με τη πλευρά της Ρωσίας. 

Η αποτυχία της νεο-συντηρητικής στρατιωτικής επέμβασης στο Ιράκ και η αποτυχία των φιλελεύθερων παραγόντων να δημιουργήσουν μέσω της λεγόμενης «Αραβικής Άνοιξης» καθεστώτα δυτικού τύπου στην περιοχή, δίνουν ένα μάθημα με ιστορική σημασία.

Το μάθημα αυτό μας διδάσκει καθαρά ότι υπάρχουν όρια στους μηχανισμούς της κοινωνικής και πολιτικής διαχείρισης.

Η πρόσφατη ιστορία στην Μέση Ανατολή μας διδάσκει ότι η αντίληψη που διαθέτουμε για τη Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν μπορεί να εμφυτευτεί, ως έχει, σε κοινωνίες όπου ο νόμος των πολλών συχνά σημαίνει την άρνηση των δικαιωμάτων των λίγων. Έχουν ευθύνες οι μη κυβερνητικές οργανώσεις οι οποίες πυροδότησαν την έκρηξη στη Βόρεια Αφρική. Πολλές εξ αυτών είναι οι ίδιες οι οποίες ενήργησαν στην περιοχή της Ουκρανίας.

ασφάλεια μέσα σ' ένα σύγχρονο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, όπως το σημερινό, δεν θα πρέπει να εξετάζεται με απλοποιημένους επιχειρησιακούς-αμυντικούς ή πολιτικούς όρους, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως ένα εξόχως πολιτικό ζήτημα.

Επομένως, είναι συνετό και πρέπον, να εκτιμήσουμε με ηρεμία και πραγματισμό τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Διαφορετικά, η ευρύτερη περιοχή, διατρέχει τον κίνδυνο να γίνει έρμαιο στα χέρια του εξτρεμισμού και της εσωστρέφειας. Κατά συνέπεια, είναι σημαντικό να μην επαναληφθούν τα λάθη του παρελθόντος.

Είναι ανάγκη να συνειδητοποιήσουμε ότι σε έναν κόσμο αλληλεξάρτησης, η ασφάλεια είναι περισσότερο συλλογικό παρά ατομικό ζητούμενο. Η επίλυση τόσο περίπλοκων προβλημάτων προϋποθέτει την ειλικρινή προσήλωση όχι μόνο της Διεθνούς Κοινότητας, αλλά και των περιφερειακών κρατών στην αμοιβαία κατανόηση και τη πολυδιάστατη και μακροπρόθεσμη συνεργασία στον τομέα των απαιτήσεων της ασφάλειας και των πολιτικών δράσεων.

Η αμοιβαία εμπιστοσύνη και η συμπληρωματικότητα είναι οι βασικοί παράγοντες για την ανάπτυξη και τη συνεργασία θεσμών και πολιτικών μέσων με στόχο την εδραίωση της ειρήνης και της ασφάλειας. Η πεποίθηση αυτή δεν αποτελεί ένα είδος δυτικής εμμονής. Αποτελεί τη βασική προσδοκία της πλειονότητας των μουσουλμανικών κοινωνιών.

Κυρίες και Κύριοι

Η ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, του Μαγκρέμπ και της Μέσης Ανατολής, αποτελεί ίσως το πιο σημαντικό γεωστρατηγικό και γεω-οικονομικό κόμβο σε παγκόσμιο επίπεδο. Ήδη, οι επενδύσεις της Κίνας στη διώρυγα του Σουέζ δείχνουν ότι ανοίγει πάλι από την αρχή ο δρόμος του μεταξιού. Ο επόμενος σταθμός είναι η Ελλάδα.

Οι έρευνες για την ανακάλυψη και την εκμετάλλευση πλουτοπαραγωγικών πηγών στη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου και η δημιουργία ενός περιφερειακού συστήματος μεταφοράς της ενέργειας δημιουργούν επιπρόσθετες προκλήσεις ασφαλείας. Η Ελλάδα θα συμμετέχει με οποιοδήποτε τρόπο στη νέα αυτή πρόκληση και θα αποτελέσει κόμβο για τη μεταφορά της ενέργειας ιδιαίτερα μέσω των αγωγών μεταφοράς φυσικού αερίου.

Η γεωπολιτική εγγύτητα με περιοχές όπου μαίνονται κρίσεις αναδεικνύει την πρόσθετη αξία της Ελλάδας ως Βασικής Πύλης προς τις μεγάλες θαλάσσιες εμπορικές οδούς ανάμεσα στην Ευρώπη και τον ανατολικό κόσμο. Θεωρούμε ότι το σταυροδρόμι αυτό θα πρέπει να αποτελεί περισσότερο πηγή δημιουργίας και ευημερίας παρά πηγή συγκρούσεων.

Ο γεωπολιτικός ρόλος της Ελλάδας στην περιοχή στηρίζεται σε διάφορους παράγοντες, όπως:

Τη στρατηγική σημασία των κυριότερων ελληνικών λιμένων, που λειτουργούν ως βασικές εμπορικές πύλες, συνδέοντας την Ευρώπη και την Ασία. Γνωρίζετε τη μεγάλη επένδυση που έχει γίνει στο λιμάνι του Πειραιά από την εταιρεία Cosco. Σας ανακοινώνω σήμερα ότι είμαστε σε πολύ προχωρημένες συζητήσεις για την επέκταση της συνεργασίας αυτής πολύ σύντομα σε σχέση με την εμπλοκή πλέον και σιδηροδρομικού δικτύου.

Τη θέση της Ελλάδας στον παγκόσμιο ενεργειακό χάρτη, ως ενεργειακού κόμβου και μελλοντικού παραγωγού ενέργειας από πλουτοπαραγωγικές πηγές.

Τη θέση της ως κύριου πυλώνα του Νοτιοανατολικού σκέλους του ΝΑΤΟ. Εδώ θέλω να τονίσω την ιδιαίτερη σημασία που έχουν οι ελληνικές εγκαταστάσεις για τη Συμμαχία. Ήδη, η Σούδα αποτελεί τον κύριο κορμό, την βάση επιχειρήσεων για το ΝΑΤΟ. Σε λίγες ημέρες θα βρίσκομαι στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής, όπου σκοπός είναι στη συνάντηση που θα έχω με τον ομόλογό μου Υπουργό η ενίσχυση της Σούδας και παράλληλα η πρόταση της Ελλάδος για τη δημιουργία μίας σημαντικής νατοϊκής αεροπορικής βάσεως στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο.

Στο σημείο αυτό θέλω να καθησυχάσω λίγο αυτούς που φοβούνται τη συνεργασία μας με τη Ρωσία και να πω αυτό που είπαν πριν από λίγες ημέρες στον Αμερικανό πρέσβη όταν με επισκέφθηκε στο Πεντάγωνο. Ανησυχούσαν για την ύπαρξη στην Ελλάδα αμυντικών μηχανισμών ρωσικής προελεύσεως, όπως τους πυραύλους S-300 που βρίσκονται στην Κρήτη. Του είπα - και το λέω και δημόσια σε αυτή την πολύ σημαντική συνάντηση - ότι όλοι αυτοί οι μηχανισμοί άμυνας, οι S-300, τα TOR-M1, τα υπόλοιπα αμυντικά συστήματα ρωσικής προελεύσεως είναι ενταγμένα μέσα στη δομή δυνάμεων του ΝΑΤΟ. Οι S-300 στην Κρήτη προστατεύουν τη Σούδα και οποιοδήποτε αμυντικό σύστημα και αν βρίσκεται στην Ελλάδα θα είναι ενταγμένο μέσα στη Συμμαχική Δύναμη.

Η συμβολή της Ελλάδας στην ένταξη της Νoτιοανατολικής Ευρώπης στην Ευρωπαϊκή Ένωση, και πάνω από όλα η κομβική γεωστρατηγική θέση της Ελλάδας, ως προμαχώνα των «δυτικών» και δημοκρατικών αξιών, σε μια περιοχή που μαστίζεται από τις διαμάχες και τις συγκρούσεις.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις, αποτελούν ακόμα και σε αυτήν την περίοδο της οικονομικής λιτότητας, πυλώνα ισχύος, σταθερότητας και αποτροπής για όλη την ευρύτερη περιοχή. Επιπλέον η Ελλάδα, όπως είπα και προηγουμένως, διαθέτει πολύ σημαντικές εγκαταστάσεις, υποδομές και στρατιωτικές δυνατότητες.

Η συνεχής άσκηση των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων λόγω της απειλής εξ ανατολών έχει καταφέρει να κάνει τις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από τις καλύτερες σε όλη τη Συμμαχία. Έχουμε προχωρήσει σε κοινές ασκήσεις, πέραν της Συμμαχίας, με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής. Πριν από λίγες μέρες διεξήχθη μια πολύ μεγάλη άσκηση με την πολεμική αεροπορία του Ισραήλ σε όλη την Ελλάδα και αυτή η συνεργασία θα συνεχισθεί και θα ενισχυθεί Στις αρχές Ιουνίου μονάδες της Πολεμικής Αεροπορίας θα μεταβούν στην Αίγυπτο για κοινές ασκήσεις μαζί με την αιγυπτιακή αεροπορία.

Ενισχύουμε την συνεργασία μας με moderateχώρες της Μέσης Ανατολής - όπως τα Αραβικά Εμιράτα - και αυτή η συνεργασία μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα το σημαντικό ρόλο της Ελλάδας στην επίλυση προβλημάτων στην ευρύτερη περιοχή. 

Συνδυάζοντας την αυξημένη επιχειρησιακή μας πείρα και την στρατιωτική μας κουλτούρα, παρέχουμε σημαντικά πλεονεκτήματα για την ανάπτυξη ναυτικών και αεροπορικών δυνάμεων προς την ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.

Η Ελλάδα αποτελεί χώρα - κλειδί στο περιφερειακό περιβάλλον ασφαλείας. Γνωρίζει τα προβλήματα και τις ιδιαιτερότητες της ευρύτερης περιοχής και ταυτόχρονα παραμένει ένας διαρκής πυλώνας σταθερότητας.

Προκειμένου να επιτύχουμε αυτό το σκοπό, υιοθετήσαμε μια ακλόνητη πολιτική αρχών και θέσεων, η οποία στηρίζεται στο σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, στην κυριαρχία των κρατών και στην περιφερειακή συνεργασία μέσω πολύπλευρων και ίσων διμερών σχέσεων.

Έχοντας χτίσει όπως σας είπα και πρόσφατα την εταιρική μας σχέση με το Ισραήλ, την Αίγυπτο και την Κύπρο στη Νοτιο - ανατολική Μεσόγειο, αποτελούμε ένα αξιόπιστο άξονα για την προαγωγή της περιφερειακής σταθερότητας, σε συνδυασμό με την πολύτιμη και σταθερή παρουσία των Ενόπλων Δυνάμεων των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.

Την ίδια στιγμή, ιστορικοί και πολιτιστικοί δεσμοί καθιστούν την Ελλάδα ικανή να διατηρήσει μακρόχρονες και αποδοτικές σχέσεις με τις περισσότερες από τις Αραβικές χώρες σε μια προσπάθεια σταθεροποίησης της Μέσης Ανατολής.

Η ανάγκη να περιορίσουμε τον εξτρεμισμό και το ριζοσπαστισμό προϋποθέτει την ενεργή συμμετοχή και άλλων κρίσιμων, περιφερειακών γεωστρατηγικών παικτών, όπως για παράδειγμα το Ιράν.

Κυρίες και Κύριοι,

Θα ήθελα να σας διαβεβαιώσω ότι πρόθεση της Ελλάδας είναι να συνεχίσει να δρα ως ένας χρήσιμος και αξιόπιστος στρατηγικός εταίρος της Διεθνούς Κοινότητας, συμμετέχοντας ενεργά στις αναληφθείσες πρωτοβουλίες με στόχο την εδραίωση της ειρήνης και της σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή μας και σε όλον τον κόσμο.

Στο σημείο αυτό και πριν κλείσω επιτρέψτε μου να πω δύο λόγια σε σχέση με την λεγόμενη ευρωπαϊκή άμυνα. Η ευρωπαϊκή άμυνα δεν υφίσταται γιατί δεν υφίστανται ευρωπαϊκά σύνορα. Ξέρετε ότι εδώ στην Ελλάδα εάν κανείς επισκεφθεί το Αγαθονήσι - ένα μικρό νησί 200 οικογενειών - και κάνει μια ομιλία για την ευρωπαϊκή άμυνα θα δει την απορία των κατοίκων, γιατί την ώρα που τα τουρκικά αεροσκάφη παραβιάζουν τον εναέριο χώρο στα 500 πόδια πάνω από το νησί, την ίδια στιγμή παραπλέουν πλοία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Δεν μπορεί ποτέ να υπάρξει ευρωπαϊκή άμυνα εάν δεν υπάρξουν ευρωπαϊκά σύνορα. Αν δεν καταλάβουμε ότι οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών θαλασσίων υδάτων είναι παραβιάσεις και ευρωπαϊκού εναέριου χώρου και ευρωπαϊκών υδάτων, θα πρέπει να αντιδρά στο σύνολό της η Ευρωπαϊκή Ένωση, η ευρωπαϊκή άμυνα θα είναι μόνο στα χαρτιά. Αν η Ευρώπη αποφασίσει τελικά να αποκτήσει ευρωπαϊκή άμυνα θα πρέπει να αποφασίσει να αποκτήσει ευρωπαϊκά σύνορα. Και όταν θα αποφασίσει να αποκτήσει ευρωπαϊκά σύνορα, η Ελλάδα είναι έτοιμη και να συμμετέχει και να εκπαιδεύσει τις υπόλοιπες Δυνάμεις.

Συμμετέχοντας, λοιπόν, με ένα σημαντικό ρόλο στη δημιουργία ειρηνικών συνθηκών διαβίωσης σε χώρες που πλήττονται από συγκρούσεις, είναι επιδίωξή μας να συμβάλουμε με την πολιτική μας στην ήρεμη και συνετή διαχείριση κρίσεων μέσω του διαλόγου και των ειρηνικών μέσων.

Σας ευχαριστώ πολύ».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου